Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

Rad sa decom sa godinama naučio me je mnogo čemu, pre svega da posmatram ljude i vidim njihova htenja i želje. Znate, kada odrastate bez ljubavi možete već naslutiti da će čovek biti nesiguran, brzoplet, nepromišljen, neurotičan, pomalo haotične strukture i nesvestan svojih postupaka.

Ukoliko ne radi na sebi izgradiće lažnu sliku samopouzdanja, najboljeg, najlepšeg, najpametnijeg ,jednom rečju čoveka sa poremećajem ličnosti, što ukazuje da njegove težnje idu iz krajnosti u krajnost. On ili ona za balans ne znaju jer ga nisu nikada osetili gde nije bilo ljubavi.

Zapitate se da li je takvom čoveku moguće pomoći i dobijete odgovor naravno,ako sam poželi da menja nešto kod sebe, u suprotnom šta sa takvim ljudima?

Pre svega, moja priča se odnosi na decu kojoj svakodnevno poklanjam pažnju učeći ih koliko je ljubav važna, porodica, mama i tata. Ukazujem im na važnost upoznavanja sopstvenih kapaciteta i ne štedim na pohvalama, ali i na po nekoj kazni ukoliko se to od mene u datom trenutku očekuje.

Pohvale i kazne su sastavni deo vaspitanja.

Šta se događa sa decom koja svakodnevno dobijaju samo kaznu i prekor bez objašnjenja?

Šta se događa sa decom koju zatvaraju u sobu, kažnjavaju zbog loše ocene?

Šta se događa sa decom koju roditelji previše štite i brinu, pa deca postanu hendikepirani tinejdžeri, koji jedini beg od roditelja i njihove kontrole vide u preteranom alkoholu, drogi ili promiskuitetnom ponašanju. Sve to vodi ka destrukciji i biranju lakših puteva, lošijih izbora od onih koje ta deca možda sanjaju, ali usled nedostatka ljubavi oduzeto im je pravo na borbu, jednaku sa onima koji su uz ljubav odrastali.

Moja priča ne bi imala smisla da i sama nisam osetila na svojoj koži koliko je ljubav prema samoj sebi važna da bi se opstalo u današnjem surovom 21.veku, veku ne komunikacije i eri bez prave ljubavi.

Moja težnja u radu sa decom me oplemenjuje i podseća svakoga dana koliko je ljubav važna, zahvaljujući dečijoj iskrenoj nameri, pitanjima, radoznalosti i razmeni najčistijih emocija.

Brzina 21.veka, vremena u kojem živimo nas udaljava od pravih vrednosti i od posvećenosti samom sebi.

Društvene mreže upravo rade na uništavanju samopouzdanja i otuđenosti ljudi jednih od drugih.

Zato moja tema ovog teksta jeste upravo nisko samopouzdanje koje dovodi do poremećaja ličnosti više vrsta.

Poenta jeste da se svaki dan pojedinca sveo na story instagrama, slike na instagramu, koliko imaš pratilaca, najbolje slike, snimci i bezbroj budalaština kojima se ispira mozak ljudima, da što manje vide sebe u realnom svetlu. Istina je bolna i mnogo puta sam je osetila na svojoj koži, ali moram da priznam najiskrenije ništa više ne boli kao laž i iluzija.

Vidite, uhvatila sam sebe da manje čitam od kada su ove društvene mreže postale sve popularnije. Rečnik mi se sveo na žargonizme i po koji termin koga se prisetim, pomozi Bože ako mi se koncetracija uključi u datom trenutku. Najtužnije jeste što ne mogu da se setim kada sam poslednji put pročitala dobru knjigu koja me je očarala, ali zato znam koliko imam pratilaca na instagramu.

Nećete verovati čak sam se i sa filterima izveštila, e sada da ne bih poklanjala previše pažnje besmislu da se vratim sebi i centralnoj temi.

Kada sam shvatila koliko mi vremena oduzima instagram i ostale budalaštine, počela sam da treniram i da se bavim prvo fizičkim radom kako bih se odvojila fizički od telefona, a zatim i umnim radom, koji je zakržljao na moju sramotu.

Kao neko ko se bavi pedagoškim radom sa decom smatram da je čitanje veoma važno i to deci ponavljam svakodnevno.

Takođe, čitanjem, vežbanjem i nekim drugim kreativnim aktivnostima se može raditi i na samopouzdanju, jer je to jedna od bitnijih stavki, na taj način pokazujete koliko volite sebe i brinete istinski o sebi.

Deca me uče koliko zagraljaj znači, koliko iskreni osmeh znači, zašto je radoznalost važna, a ja učim njih da ne zaborave koliko je porodica važna i ljubav mame i tate. Važno je podsećati se koliko je ljubav prema samom sebi važna, brinuti o sebi na pravi način kako biste svoju pažnju i ljubav mogli podeliti i sa drugima, ali to se neće desiti uz pomoć društvenih mreža.

Društvene mreže malo zapostavite, radite na sebi, na svom samopouzdanju, zasijajte u svom punom sjaju bez filtera, videćete kako ćete se bolje osećati. Šetajte, radujte se malim stvarima, ne zaboravite na vaše snove i ciljeve, radite na njima, ne na lažnim predstavama o sebi ko biste želeli da budete.

Budite oni koji zaista jeste, a kada se budete takvi sebi dopadali, biće vam lakše da ne razmišljate o okruženju šta misli o vama. Shvatićete da vam ne trebaju pratioci, potvrde lajkovima da ste lepi, popularni, već sami učinite sebe lepim treniranjem, čitanjem i oplemenjivanjem sebe zdravim sadržajem.

Videćete i sami da kada ste vi dobro sa sobom sve ostalo manje je važno.

Ljubav je jedino važna, ali prema samom sebi, nju vam niko ne može oduzeti i ne može dati.